14
Čvc
Spaghetti Carbonara – recept
Dnes se podíváme na italskou klasiku všech klasik, spaghetti carbonara. Je to jedno z mých nejoblíbenějších italských jídel. Skládá se ze 4 surovin, takže si dejte práci a použijte ty nejlepší suroviny jaké si můžete a chcete dovolit.
- 250g čerstvých špaget – já mám nejraději čerstvé. Jsou vařené za 2 minuty a chutnají lépe 🙂
- 2 žloutky
- 50g parmezánu – ideálně Parmagiano Regiano nebo Grana padano
- 150g pancetty – nezaměňovat za anglickou, nevaříme šunkofleky 🙂
- Olivový olej – jen kapku, slouží jen na rozjetí pancetty, ta už se pak postará o zbytek
- Sůl, pepř
- Do hrnce si dáme vařit vodu na těstoviny a pořádně jí osolíme. Nebojte se, Italové říkají, že voda na pastu má být slaná jako moře. Osobně myslím, že myslí spíše Středozemní než Mrtvé.
- Pancettu nakrájíme na nudličky a orestujeme jí na kapce olivového oleje.
- V misce si smícháme dva žloutky, sůl, pepř a přidáme parmezán. Tohle je chvíle, kdy někteří přilejou i pár lžic smetany. Já osobně mám raději přidat následně do pánve pár lžic vody z těstovin. Udělají nám krásnou krémovost.
- Nakonec vše dobře smícháme, nandáme na talíř, ozdobíme parmošem a bazalkou a podáváme.